Sander Askamp

“De onmacht die ik heb, wordt door de inzet voor Inspire2Live en haar events, omgezet in een ongelofelijke kracht en passie”

Het is in 2010 precies 5 jaar geleden dat ik voor het eerst in aanraking kwam met Alpe d’HuZes (ADH6). Op 5 april 2006 zat mijn leven op een behoorlijk dieptepunt, tot ik op 6 april in contact kwam met Coen van Veenendaal (voorzitter ADH6). Vanaf die dag is mijn leven veranderd en kregen dingen een plek waar ik nu op een goede manier mee kan omgaan.

Het moeilijkste in mijn leven is/was het accepteren van dingen die je niet wilt dat ze gebeuren, de onmacht die je hebt omdat je een situatie niet meer kunt veranderen. Door het enthousiasme dat ik heb voor de inzet voor een goed doel, de inzet voor een ander, de inzet voor hen die het zo hard nodig hebben, heb ik onmacht in een kracht kunnen omzetten.

Helaas vecht ik ook ieder jaar weer met een nieuw geval van kanker in mijn naaste omgeving. Ook gevallen waar kanker geen oorzaak hebben doen zich steeds vaker voor en daar helpt het ook bij dat ik mij inzet voor een ander en vecht voor een ander.

Het geeft een goed gevoel en het helpt jou zelf ook. Door jou inzet om een ander te helpen, help je jezelf in feite ook. Je bent (niet altijd overigens) beter bestand tegen slecht nieuws en je kunt het beter relativeren en het een rustig plek geven in jezelf.

Door het fietsen (of andere sport) vervliegen gedachten continu door je hoofd en lijkt het alsof je gevoelens kunt rangschikken/relativeren.

Ieder jaar bij ADH6 en sinds 2009 ook bij Ven2-4Cancer is de dag van het event een dag met kippenvel, met angst, met een brok in je keel, met tranen in je ogen omdat dan alles weer de revue passeert. De afgelopen maanden voorafgaande aan de grote dag heb je hard gewerkt om sponsoringen te krijgen, mensen te inspireren en te overtuigen dat zij niet achter kunnen blijven in de strijd tegen kanker.

Iedere sponsor die je erbij hebt, of het nu een kleine of grote is, een sponsor die geld geeft of in natura iets geeft, het is een persoonlijke overwinning en dat geeft een geweldig gevoel. Je wordt steeds creatiever in het vinden van sponsoren en hoe je steeds meer geld kunt krijgen.

De tijd de energie die je erin stopt dag in dag uit, is onderdeel geworden van je levensmissie.

Ik kijk uit naar de ochtend op 10 september waar we straks met zo’n 300 man en vrouw aan de start staan in het donker. Afgelopen jaar was Ven2-4Cancer ons kindje en ook al hebben we het bestuur formeel overgedragen aan een nieuw Belgisch bestuur, het blijft iets waar je toch zenuwachtig over bent en zowiezo erg trots op.

Geweldig om te zien hoe de (nieuwe) Belgische vrienden de 2010 editie van Ven2-4Cancer oppakken. Met ook tegenslagen te hebben gehad, liegen de feiten er niet om: bijna 300 deelnemers en al ruim boven het totale sponsorbedrag van 2009! Geweldig!

In januari 2011 start het 1e event van Inspire2Live zelf waarbij er vanuit de hele wereld medici komen die gaan praten hoe zij samen binnen 10 jaar kanker in control kunnen krijgen. 3 dagen lang zullen zij in Amsterdam werkgroepen hebben om hierover te praten. Lees hierover meer op  HYPERLINK “http://www.inspire2live.org” http://www.inspire2live.org. Hiervoor is ontzettend veel geld voor nodig, naar schatting zo’n 1 miljard euro dat we buiten de bekende events van ADH6 en Ven2-4Cancer moeten ophalen. Een mooie uitdaging waar ik graag met hart en ziel voor meevecht.

Maar eerst 10 september 2010. Het zal voor mij persoonlijk ook een zeer emotionele dag worden maar dit keer ook emoties van vreugde:

Eind 2009 was mijn moeder weer geconfronteerd met borstkanker maar nu kwam het hard terug en in agressieve vorm. Zij heeft een zware periode gehad van chemo, (niet borstbesparende) operaties en bestralingen. In juli waren de behandelingen klaar en zijn de voorlopige resultaten goed en dat is geweldig. In juni heb ik voor haar gefietst met ADH6 en nu straks met Ven2-4Cancer als dank dat het goed gegaan is, fiets ik Ven2-4Cancer 2010.

In dezelfde periode dat mijn moeder erg ziek was, was mijn partner Francis Moraal in verwachting van een mooie dochter, een zusje van Fay die in 2008 was overleden.

Er leefde iets moois in haar en dat is geboren op 28 juli 2010 –Jaylin Fayth. Fayth is vernoemd naar haar zusje Fay die in haar hart en ziel aanwezig is. Dat is super en daar fiets ik dit jaar ook voor bij Ven2-4Cancer.

En natuurlijk al diegenen die op mijn onzichtbare bagagedrager zitten en die op die dag bij mij zijn.

Het zal weer een zware dag worden met afzien maar toch kijk ik ernaar uit. Het zal vooral fysiek zwaar worden aangezien ik sinds ADH6 zo’n 10 kilo ben aangekomen en mijn fiets slechts in gedachten heb gehad;-)

Ik kijk ernaar uit om mijn vrienden weer te zien en samen met hen de berg te beklimmen, met hen te lachten, te huilen en te strijden terwijl we de berg opklimmen. Het zal een kort bezoekje worden want zonder de 2 dames kan ik het niet lang uithouden.

Advertenties

5 Reacties

 1. Hoi Sander,
  net retour van vakantie, en een mooie kaart ontvangen!!!

  6-9 September ben ik op reis, maar ik probeer 10 september vroeg in de auto te stappen en 1x met jullie mee omhoog te fietsen. Helaas naar de la Marmotte niet meer op de fiets gezeten, zal wel weer opgeven is geen optie worden.

  Lukt het mij niet in ieder geval heel veel succes toegewenst.

  Jan

 2. SUCCES!!

 3. Als het toch eens allemaal waar was wat je hierboven schreef, zou je bijna denken dat je een goed mens was.

 4. Een lieve/sportieve man, met een gouden hart. Trots dat het mijn vriendje is!

 5. Mag ik vragen waarom Esther?
  Mvgr Myrthe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s