Philippe Liephout

phil-foto

Philip Liephout

De Mont Ventoux: wat is er zo speciaal aan ?

Iedereen heeft hier wel een verschillende mening over: voor de één is het de dood van Tom Simpson, voor de ander het feit dat de Reus van de Provence je al van ver uitdaagt, ja zelfs doet huiveren.

Er is het unieke aspect van de kale top, ontstaan door ontbossing voor scheepsbouw in Toulon.  Vlakbij de 700 m hoge Dentelles de Montmirail die vroeger…zeebodem was (vandaar de minerale wijn en natuurlijk de schelpjes die je er nog kan vinden).

Mysterieus is de berg zeker. Waar in Fontaine de Vaucluse de Sorgues ontspringt is er een immens gat van 800 meter diep. Het water zou komen van regenwater van de Ventoux via allerlei gangen door het kalkgesteente. Een vriend vertelde me dat de Mont Ventoux ooit een eiland was. In zekere zin is dat wel zo als je die als fietser overwint. Je bent in een gelukzalige roes. Ik zou graag de eiland-theorie geloven, maar ik hou het op het ontstaan van de Alpen waarvan dit de meest westelijke uitloper is.

Wat spreekt mij erin aan ? Hij is overal aanwezig in het landschap, nooit dezelfde. Hij vangt de blik. Dan komen jeugdherinneringen boven: Brugge-Mont Ventoux, een ‘raid’ die sinds 1973 bestaat en wiens organisatie een standbeeld heeft net voorbij de Col des Tempêtes. Die eerste deelname heeft me als jonge snaak definitief beïnvloed. Samen met een groot peloton 10 dagen afgezien, en dit was de apotheose. Vriendschapsbanden werden gesmeed, en die zijn nog steeds intact. Later kwam de liefde voor de streek, het licht, het kleurrijke. De berg van het eerste goud in een cyclosportieve wedstrijd. Op die dag besloot ik ooit te gaan wonen in de Provence. En ja, het stekje is er. Met een paar gouden buren als cadeau er bovenop. En een kei van een fietsclub waar ik ‘le belge’ word genoemd.

Om de zes weken (tot aan het brugpensioen) gaat het richting Avignon per TGV. Dan zie ik hem weer opdoemen en ik kan de euforie niet bedwingen. Hij voelt aan als geluk. Alle dimensies in een mensenleven heeft hij me gegeven. Met Ven2-4Cancer komt er iets rijks bij, de laatste dimensie: de prestatie voor een ander in plaats van voor zichzelf. Op de berg die het symbool van de vriendschap is. Dat komt er van als je er samen afziet.

Hij brengt zelfs mensen samen in de liefde. Dan denk ik aan het koppel dat elk langs één kant de Kale Berg met de fiets beklom en op de top het ja-woord uitsprak, of het mijmeren van Petrarca. Je moet er eens de zonsopgang (die komt van achter de oostelijk gelegen Alpen) of zonsondergang bewonderen. De wereld ligt er aan je voeten, je voelt je er de koning te rijk. Het is op deze berg dat ik ooit wil worden uitgestrooid, met zicht op de Alpen. Hij maakt me nu al voor eeuwig gelukkig. Het mystieke zal er nooit uitdoven.

Philippe Liephout

Organisatieteam Ven2-4Cancer

Advertenties

4 Reacties

 1. Philippe,
  Zeer aangename kennismaking zaterdag in Kanne.
  Zoals gezegd, als je iets nodig hebt in het Spaans, weet je me te bereiken.
  Mag ik je contacteren voor trainingsadvies voor de Ventoux ?

  Koen

 2. ik weet je mail adres niet en krijg geen reactie op mijn bericht via Fortis. Vandaar deze ongebruikelijke weg. Waar een wil is en weg! Gaan we zaterdag fietsen in de Ardennen? waar is de afspraak en hoe laat? Laat me wat weten, want ik zit niet thuis, maar bij Braunschweig. 06 12124860,

  hartelijke groet, Sjef

 3. Waar is de goede (oude) tijd van de Reno in Torhout ? Met veel plezier je inzet voor Kom op tegen Kanker gelezen , als fietser en Cinglist du Ventoux (verslag 85 op de site van de Kale Berg) en als mens die strijdt tegen die verschrikkelijke kanker wil ik wel eens weten of er ook in 2010 een vent24cancer zal zijn. Laat je iets weten ?

 4. Philippe,

  Smot mor uw kitten.
  Uw kozens komen ook.
  Spreek verder af met Kurt.

  in 2010 we beginnen al te trainen.

  Voor enige steun aan kanker doen we veel.
  De Liephoutjes,

  Kurt,
  Pedro
  Liephout.
  defever@telenet.be
  kurtliephout@skynet.be
  roland.liephout@telenet.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s